ראש התוכנית: ד"ר משה בלידשטיין

מטרת התוכנית

מטרת הלימודים היא להרחיב ולהעמיק את הידע וההבנה של תופעות ומסורות דתיות, להקנות לתלמידים ידע בנוגע למגוון התופעות, המושגים ודרכי המחקר של חקר הדת, הן על ידי לימודים שיטתיים והשוואתיים והן על ידי לימודי התמחות. התוכנית נועדה להביא בפני תלמידיה את מגוון הדיסציפלינות המחקריות של דתות ורעיונות דתיים ולאפשר לתלמידים העמקה באחת הדיסציפלינות והכנה לקראת מחקר בתחום בו בחרו. התוכנית תעודד חשיפה למגוון רחב של מערכות דתיות, בעבר ובהווה, ולעולמן החברתי, הרוחני, הריטואלי והחוויתי, כדי לאפשר לתלמידיה הבנה רחבה ומעמיקה ככל האפשר של התופעה הדתית בכללותה. הלימודים בתוכנית יתקיימו במסגרת אחד מחוגי ביה"ס להיסטוריה (היסטוריה כללית, תולדות א"י, לימודי א"י,מזרח תיכון ואסלאם, תולדות האמנות) סטודנטים יירשמו כתלמידים באחד מהחוגים הרלוונטיים.

 

מבנה הלימודים

לימודי התכנית יתקיימו בשני מסלולים:

מסלול א' - עם כתיבת עבודת גמר מחקרית (תזה) – סה"כ 36 שש"ס*

מסלול ב' – כולל עמידה בבחינת גמר – סה"כ 36 שש"ס

* סטודנטים במסלול א' שאינם שולטים בשפת המקור הקשורה למחקרם (יוונית, לטינית וכו') ברמת מכינה, ידרשו ללמוד אותה כתלמידים במעמד על תנאי בשנה א', ולהשיג ציון של 80 לפחות כתנאי מעבר לשנה ב'. בנוסף מחויבים הסטודנטים בלימודי שפה זרה מודרנית בהתאם לתחום ההתמחות (עדיף צרפתית או גרמנית) ברמת מתקדמים בהיקף של 8 שש"ס.

 

מסלול א'

שנה א'

– סמינר מחקר – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות.
– קורס ״כלים למחקר וכתיבה היסטורית״ מתוקשב (בית הספר להיסטוריה) – בציון "השלים".
– קורס בחירה במסגרת החוג אליו רשומ.ה התלמיד.ה – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות.
– קורס במסגרת החוג אליו רשומ.ה התלמיד.ה בנושאי דתות, במידה וניתן בחוג – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות.
– לימודים בנושאי דתות* הניתנים מחוץ לחוג אליו רשומ.ה התלמיד.ה, באישור ראש התכנית – 6 שעות שבועיות סמסטריאליות.
– קורסי בחירה מהפקולטה למדעי הרוח או מדעי החברה, באישור ראש התכנית – 4 שעות שבועיות סמסטריאליות.

סך הכל 16 שעות שבועיות סמסטריאליות

שנה ב'

– קורס בחירה במסגרת החוג אליו רשומ.ה התלמיד.ה – 2 שעות שבועיות סמסטריאליות
– לימודים במסגרת החוג אליו רשומ.ה התלמיד.ה, ובדגש על קורסים בנושאי דתות, במידה ואלה ניתנים בחוג – 4 שעות שבועיות סמסטריאליות.
– לימודים בנושאי דתות* הניתנים מחוץ לחוג אליו רשומ.ה התלמיד.ה באישור ראש התוכנית – 6 שעות שבועיות סמסטריאליות.

סך הכל 12 שעות שבועיות סמסטריאליות

עבודת גמר מחקרית (תזה) – 8 שעות שבועיות סמסטריאליות.

במהלך התואר, על התלמידים לכתוב שתי עבודות סמינריוניות.

סך הכל למסלול א' – 36 שעות שבועיות סמסטריאליות.

לימודי שפות במסלול א'

תלמידים שאינם שולטים בשפת המקור הקשורה למחקרם ברמת מכינה, יידרשו ללמוד אותה כתלמידים במעמד על תנאי בשנה א' ,ולהשיג ציון של 80 לפחות כתנאי למעבר לשנה ב'.
תלמידים שיזדקקו ללימודי שפה זרה לצורך מחקרם יוכלו להשתתף בלימודי שפה זרה במקום קורסי בחירה באישור ראש התוכנית. תלמיד שילמד שפה זרה ברמת מתחילים ו/או מתקדמים (8 או 16 שעות שבועיות סמסטריאליות) יקבל הכרה במחצית משעות קורסי בחירה (4 או 8 שעות שבועיות סמסטריאליות) בכפוף לתקנון הרשות ללימודים מתקדמים.

מסלול ב'

שנה א'

– קורס ״כלים למחקר וכתיבה היסטורית״ מתוקשב (בית הספר להיסטוריה) – בציון "השלים"
– קורסי בחירה במסגרת החוג אליו רשומ.ה התלמיד.ה – 6 שעות שבועיות סמסטריאליות.
– לימודים בנושאי דתות* הניתנים מחוץ לחוג אליו רשומ.ה התלמיד.ה, באישור ראש התכנית: 6 שעות שבועיות סמסטריאליות.
– קורסי בחירה** מהפקולטה למדעי הרוח או מדעי החברה, באישור ראש התכנית – 6 שעות שבועיות סמסטריאליות.

סך הכל 18 שעות שבועיות סמסטריאליות.

שנה ב'

– לימודים במסגרת החוג אליו רשומ.ה התלמיד.ה, ובדגש על קורסים בנושאי דתות במידה ואלה ניתנים בחוג – 6 שעות שבועיות סמסטריאליות.
– לימודים בנושאי דתות* הניתנים מחוץ לחוג אליו רשומ.ה התלמיד.ה, באישור ראש התכנית: 6 שעות שבועיות סמסטריאליות.
קורסי בחירה** מהפקולטה למדעי הרוח או מדעי החברה, באישור ראש התכנית – 6 שעות שבועיות סמסטריאליות.

סך הכל 18 שעות שבועיות סמסטריאליות

** ניתן לקחת עד 8 שש"ס מקורסי הבחירה במסגרת החוג אליו רשומ.ה התלמיד.ה.

במהלך התואר, על התלמידים לכתוב שלוש עבודות סמינריוניות, ובסופו לעמוד במבחן גמר.

סך הכל למסלול ב' – 36 שעות שבועיות סמסטריאליות.

משך הלימודים

סיום חובות לתואר ב- 4 סמסטרים (שנתיים), במסלול א' שנה נוספת לכתיבת התיזה ובמסלול ב' בחינת גמר בתום השנתיים

תנאי הקבלה

  1. תואר ראשון ממוסד מוכר להשכלה גבוהה בארץ או בחו"ל בהתאם לתנאי הקבלה של החוג.
  2. מועמדים אשר יידרשו להשלים קורסים ינותבו ללימודי השלמה בהיקף אשר ייקבע ע"י יועצי התכנית וועדת המ"א, בהתאם ללימודים הקודמים של המועמד. יש להשיג ממוצע של 80 לפחות בקורסי ההשלמה על מנת להמשיך בלימודי התואר השני.
  3. תלמידים המתקבלים לתוכנית במסלול א' (עם כתיבת עבודת גמר מחקרית-תזה) ואינם שולטים בשפת המקורות (יוונית, לטינית, וכו') של תחום התמחותם ברמת מכינה, יידרשו ללמוד אותה כתלמידים במעמד על תנאי בשנה א', ולהשיג ציון של 80 לפחות כתנאי מעבר לשנה ב'.

בסיום התואר

הלימודים מעניקים תעודה לתואר שני, בחוג בו בחר הסטודנט ללמוד עם ספח התמחות בלימודי מדעי הדתות.